Сувенири

330 ден.

Светилка со два фитилници и претстава на орел со раширени крилја, кој стои на гранка. Орелот симболизира снага, храброст и бесмртност. Бил предаван на оние со благороден дух, остроумност, далековидност. Крилјата на орелот означуваат заштита, а канџите симболизираат пропаст за злосторниците. Тесно е поврзан со римските легии, поради што е и официјален амблем на Римската Империја. Во римската митологија тој е тесно поврзан со Јупитер. Се смета дека орелот е крал на небото и гласник на боговите. Претставите на орел се чести на монети, мозаици, фрески, скулптури, додека, пак, орелот се користел и сè уште се користи како хералдички симбол секаде низ светот. 

 

 

Комерцијална копија

Advertisement

© 2010 Stobi | Powered by Seavus

Контактирајте нè на +389 43 251 026