Сувенири

480 ден.

Теракотните фигурини со претстава на Телесфор се редовни прилози во гробовите на покојниците од Стоби од 1 век п.н.е. Телесфор е мистеризоно божество на закрепнувањето кое во изворите се споменува и под имињата Еуамерион и Акесис. Тој е претставуван како момче во долга наметка со ќулавка на главата. Заедно со Телесфор, честопати е претставено и мало детенце кое го држи  богот за раката.

 

 

Комерцијална копија

Macedonia Timeless

Advertisement

© 2010 Stobi | Powered by Seavus

Контактирајте нè на +389 43 251 026