Сувенири

420 ден.

Бикот е најчестата животинска фигурина отривана во гробовите од крајот на 2 и почетокот на 1 век п.н.е. Некои автори овие теракоти ги определуваат како играчки додека други ги поврзуваат со култот кон божествата Дионис, Серапис или Митра. Изворите сведочат дека бикот е свето животно кај локалното Пајонско население и во претходните векови.

 

 

Комерцијална копија

Advertisement

© 2010 Stobi | Powered by Seavus

Контактирајте нè на +389 43 251 026