Новости

Учесниците на научниот симпозиум за ориентални култови во посета на Стоби

септември, 24 2013

 

На последниот ден од интернационалниот научен симпозиум „Романизирање на ориентални богови? Религиски трансформации во провинциите на Балканот во римски период“ учесниците го посетија Стоби каде што се запознаа со новите откритија преку прошетка низ локалитетот и разговор со археолозите од НУ Стоби. Со оглед на тоа што симпозиумот во голема мера беше инспириран од новоткриениот храм на Изида, фокусот на екскурзијата беше токму овој објект каде што научниците дискутираа за неговото значење во понатамошните истражувања на култот на Изида во римските провинции на Балканот.

 

Покрај тоа што беше презентиран објектот, НУ Стоби организираше и мини изложба на наодите од истражувањата на храмот, а воедно и на други предмети кои се поврзани со ориенталните влијанија. Беа изложени скулптурите и керамичкиот материјал од храмот, како и наодите од Синагогата и Западната некропола.   

 

Симпозиумот се одржа во просториите на МАНУ од 19-21 септември, а покрај Академијата коорганизатори беа и Универзитетите од Лајден и Тулуз.  

 

            Програмата на симпозиумот е достапна тука.

© 2010 Stobi | Powered by Seavus

Контактирајте нè на +389 43 251 026